Hur kommer jag i kontakt med er?
Skicka ett mail till info@missingpeople.se om du vill kontakta oss.

Om du har en försvunnen anhörig, använd  detta formulär för att anmäla en person försvunnen, så kontaktar vi dig så fort som vi kan.

 

Vad finns det för kriterier för att en person ska listas som försvunnen av er?
Först och främst måste försvinnandet vara anmält till polisen.

För att lista en person som försvunnen på våra medier, t.ex. Facebook så måste personen vara:
– svensk medborgare
– utländsk medborgare som är försvunnen i Sverige & anmäld försvunnen till svensk polis
– försvunnen i Sverige.


Vad händer efter att jag anmält ett försvinnande till er?
När det kommer in ett nytt försvinnande så tar vi kontakt med anmälaren först. Efter det tar vi kontakt med ytterligare en anhörig för att få en så korrekt bild av försvinnandet som möjligt.

Efter detta tar vi kontakt med polisen för att kontrollera att personen verkligen är anmäld försvunnen och att det inte finns någon orsak till att vi inte skall efterlysa personen på Facebook.

Vi försöker också själva via sms/telefon/Facebook kontakta den försvunne där vi informerar om att vi kommer att lägga upp en efterlysning inom en viss tid så att den försvunne om han/hon håller sig undan frivilligt kan kontakta oss.

Alla försvinnanden som läggs upp med Missing People Sweden som avsändare har vi kollat upp med polisen och vi kontaktar också de anhöriga. Vi har också under hela försvinnandet kontakt med polis och anhöriga.

Vilken information om den försvunne vill ni ha?
Vi vill få så mycket information som möjligt men för att publicera en efterlysning behöver vi  veta när och var personen försvann, få ett så bra signalement som möjligt. Önskvärt är även minst en bild på den försvunna personen. Bilden behöver inte vara i bra kvalitet, men självklart tillräckligt tydlig för att se personens ansikte. För att underlätta när vi kontaktar polisen är också personnummer önskvärt.

Alla som ingår i MPS ledningsgrupper ombeds att skriva på sekretessavtal.

Får alla gå med i era skallgångar?
Nej, du måste vara över 18 år

Får jag ta med min hund på skallgång?
Vi nekar ingen att ta med sin hund men det är önskvärt att du lämnar den hemma då det både kan finnas föremål i skog och mark som skadar din hund men också människor som är rädda och allergiska för hundar. Då terrängen i bland är svårt att ta sig fram i kan en hund försena hela skallgångsskedjan.

Vi använder oss av hundar som är utbildade i spår och eftersök. Har du en sådan hund och vill hjälpa oss? Kontakta din lokala ledningsgrupp som du hittar här.

Samarbetar ni med polisen?
Ja, vi samarbetar med Polisen. Dels på det sätt vi beskrivet ovan men också i samband med sökinsatserna. Vi har kontakt med dem under hela försvinnandet. Alla fynd markeras och lämnas till polisen som får avgöra om de är av vikt.

Dessutom har vi kontaktpersoner inom poliskåren som dels gärna är behjälpliga som privatpersoner, dels har vi en snabb informationskanal genom dessa där vi får information gällande till oss anmälda försvinnanden.

Jag hade en vän i skolan som jag har tappat kontakten med. Kan ni publicera en efterlysning på er blogg/söka upp personen?
Nej. Vi publicerar inte personliga efterlysningar av det slaget.

Min hund/katt är försvunnen. Kan ni publicera en efterlysning på er blogg/söka efter den?
Nej. Vi efterlyser inte försvunna djur.

Jag vill gå med i era skallgångar hur gör jag?
Anmäl dig till vårt skallgångsregister så får du ett sms när det är skallgång i ditt län. Du behöver inte svara på SMSet och anmäla om du kommer eller inte utan det är bara att åka till samlingsplatsen om du har möjlighet att vara med.

Jag har aldrig gått skallgång hur går det till?
Du behöver INTE anmäla ditt deltagande i förväg, eventuella frågor besvaras på plats där gruppindelning mm. sker. Har du erfarenhet att leda grupper och kan agera patrulledare är du välkommen att anmäla dig vid sambandscentralen 30 minuter innan utsatt samlingstid.
MPS ledningscentral kommer att informera och ge all nödvändig information.

Vi har också västar och ficklampor vi lånar ut.

Tänk på att ha bra kläder och skor, det kan vara både kallt och blött i skog och mark. Ta med matsäck, godis, vatten och gärna något varmt att dricka. Viktigt att hålla energiförrådet på topp.

Din insats under skallgången sker på ideellt och frivilligt initiativ för att hjälpa de anhöriga/den saknade. Därför utgår ingen ersättning för din insats!

Medtag legitimation för inskrivning i patrull – OBS! Obligatoriskt krav.